Regelmatig krijg ik de vraag: “wat houdt sportpsychologie precies in”? Je hoort en leest steeds vaker dat sporters gebruik maken van een sportpsycholoog, maar waarom? Sporten vraagt veel van je lichaam, het is een fysieke krachtmeting. Maar dat niet alleen, ook wordt er aan een bepaalde techniek gewerkt en vaak wordt er ook wat verwacht op het gebied van tactisch inzicht. Naast deze aspecten wordt er vaak gesproken over het hebben van de juiste mentaliteit. De vraag of jij als sporter de mentaliteit hebt om een topprestatie neer te zetten hoor je steeds vaker voorbij komen. Het mentale vlak is dan ook een belangrijk onderdeel voor een sporter. Het leveren van een sportprestatie doe je namelijk zowel fysiek als mentaal. Dit laatste, ook wel mentale vaardigheden genoemd, is hetgeen waar de sportpsycholoog zich mee bezig houdt.

Sportpsychologie is een trainingsvorm welke kan bijdrage aan het verbeteren van je prestatie, dit kan zowel zijn in de sport als op je werk. Een sportpsycholoog leert jouw mentale vaardigheden aan die kunnen bijdrage aan je (sport)prestatie. Daarnaast kan een sportpsycholoog je ondersteuning bieden in de ontwikkeling van een actieve leefstijl of je motiveren wanneer je het even niet meer ziet zitten.

Vragen waar een sportpsycholoog zich onder andere mee bezig houdt zijn:
– Hoe kom ik van mijn faalangst af?
– Hoe kan ik mijn prestatie optimaliseren?
– Hoe zorg ik dat ik een hele wedstrijd geconcentreerd blijf?

Dit is natuurlijk heel divers, elke vraag die voor jouw van toepassing is binnen jouw sport of werk kan dus worden gesteld. Tot slot is sportpsychologie er niet alleen voor sporters, het heeft ook betrekking op de mensen in de omgeving van de sporter. Denk bijvoorbeeld aan een coach, trainer, teamgenoten en ouders. Zij vormen de basis voor de sporter en kunnen ook gebruik maken van een sportpsycholoog. Daarnaast is werken ook topsport, dus ook het bedrijfsleven kan gebruik maken van een sportpsycholoog.

Vragen die van toepassing kunnen zijn:
– Wat en hoe creëer ik het juiste motivatieklimaat voor mijn pupillen?
– Hoe kan ik mijn kind nog beter ondersteunen?
– Hoe ga ik om met de werkdruk?

Neem voor meer informatie gerust eens vrijblijvend contact op.